Boogaerts legt de eerste steen

N-VA-burgemeester Frank Boogaerts deelde zichzelf de schamele eer toe om de eerste steen te leggen van de supermoskee in de Donk. Tezamen met een Turkse consul gaf hij de officiële aftrap voor de bouwwerken.

Het exclusief-islamitisch centrum zal niet alleen bestaan uit een moskee voor meer dan 600 personen (450 mannen op het gelijkvloers en strikt van hen gescheiden 175 vrouwen op de zolderverdieping), en een minaret van 13 meter. Het megacomplex zal ook een cultureel centrum omvatten met klaslokalen voor naschoolse opvang en voor bijlessen Turks en koran, en met een polyvalente zaal voor weer enkele honderden mensen, die gebruikt zou worden zowel bij rituele besnijdenissen en begrafenissen als voor lezingen en vergaderingen. Verder behelst het complex onder meer nog een jeugdlokaal, een commerciële ruimte, een theehuis en zelfs een conciërgewoning voor de imam. In totaal kunnen zo’n duizend personen gelijktijdig aanwezig zijn.

De Lierse Turken willen het project ingang doen vinden bij de Lierenaars en hebben de moskee zelf al een bijnaam gegeven. In de gemeenteraad spreekt socialist Özturk Taspinar steevast over een “parochiezaal” waar iedereen (ook ongelovigen…) welkom zouden zijn. De werkelijkheid is echter dat de Turken niet willen integreren, dat ze het Lierse verenigingsleven links laten liggen, geen interesse hebben in onze cultuur, onze cafés en restaurants. Er ontwikkelt zich een wereld naast de onze en dat is op zijn zachtst gezegd een jammerlijke zaak…

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...