Duur, inflexibel en corrupt!

De Burgerkrant, de krant die door de VLD in alle Lierse en Hooiktse bussen werd gedropt, mag dan wel de fraaie kop dragen dat “de regering Verhofstadt ons land op het juiste spoor zet”, de pers laat andere geluiden horen. Zo verneemt men uit ‘De Morgen’ dat het dynamische heftruckbedrijf Thermote & Vanhalst 100 vacante plaatsen maar niet ingevuld krijgt. De stad Antwerpen is dan weer op zoek naar 150 laaggeschoolde werknemers en slaagt er maar niet in om ze op een fatsoenlijke manier in te vullen.

’De Tijd’ weet dan weer dat in dit land steeds meer hoofdkwartieren van bedrijven verloren gaan en zich elders gaan vestigen. Marcel Claes, gedelegeerd bestuurder van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Brussel, zegt: “België mag niet tevreden zijn als het aansluiting kan vinden bij Duitsland en Frankrijk, want dat is in Europa al het achterblijvende peloton (…) De Scandinavische landen, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Nederland: dat zijn de echte concurrenten voor België.”

Op welke manier doen die landen het beter dan België? “Zeker de Denen slagen erin een ondernemingsvriendelijk klimaat te creëren met veel investeringen, in combinatie met een sterke sociale bescherming (…) Ze doen het wel beter dan België, dat nochtans over het voordeel van een centrale ligging beschikt”, zegt dezelfde Claes. Ondanks de goed-nieuws-show komt België lengtes tekort. Verhofstadt mag dan al ‘roadshows’ verzorgen over de notionele interestaftrek, feit blijft dat andere landen lagere algemene vennootschapstarieven hebben, en daar voluit van profiteren.

Dit land zendt dus géén krachtig positief signaal uit. Bewijs hiervan ziet de heer Claes in het feit dat het Amerikaanse farmabedrijf Wyeth voor 1,5 miljard euro investeringen in Ierland plaatst en niet in ons land. “Met de reputatie en kennis van België in de farma-industrie had die investering eigenlijk naar hier moeten komen. Iedereen heeft hier wel de mond vol van innovatie en ontwikkeling, maar in de praktijk worden de investeringen afgestoten”, besluit Marcel Claes.

België staat bij de internationale investeerders al lang niet meer op de hitlijst van investeringsplaatsen. Dit land valt gemakkelijk uit de boot en promotiereizen in het buitenland zullen aan het negatieve beeld van ons land niet onmiddellijk veel veranderen. “Dan is er de communicatie en de perceptie. België verkoopt zich bar slecht. Als men België in het verre buitenland al kent, dan is het als het land dat zeer duur is, inflexibel en zelfs corrupt.”

Wat heeft de Eerste minister hieraan toe te voegen?

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...