Jeugdhuis “De Moeve” virtueel failliet


Het jeugdcentrum “Moevement” sloot het boekjaar 2011 af met een openstaande schuldvordering van 23.434,26 euro. In 2012 klom dit bedrag tot liefst 46.915 euro. Dat is een verdubbeling op amper 12 maanden tijd.

Om een idee te geven: deze schuld komt aardig in de buurt van de stedelijke toelage waarmee het jeugdcentrum heel 2013 moet rondkomen. Hoe is het in godsnaam zo ver kunnen komen?

Het antwoord is grotendeels te zoeken bij het jeugdhuis, een plek in de gebouwen van het jeugdcentrum. Dit jeugdhuis, dat door het leven gaat onder de naam “De Moeve”, heeft openstaande facturen maandenlang niet betaald. Het resultaat is een aanzienlijke schuldenput die op termijn is uitgegroeid tot meer dan 30.000 euro.

“De Moeve” zit met andere woorden financieel aan de grond. Voor (basis-)uitgaven moet het voortaan beroep doen op de welwillendheid van het jeugdcentrum “Moevement”. Een afbetalingsplan tot minstens 2015 moet er bovendien voor zorgen dat het geld – belastinggeld dus – wordt terugbetaald.

De nieuwe schepen van Jeugd Rik Verwaest (N-VA) staat bij dit alles voor een voldongen feit. De schulden hebben zich te lang kunnen opstapelen en de ernst van de hele situatie is pas doorgedrongen als het waarschijnlijk al lang te laat was. Bovendien is het vooral de vorige coalitie die, nu ook wat betreft het jeugdhuis, een financieel kerkhof heeft achtergelaten.

Toch is het voor N-VA te gemakkelijk om alle schuld (letterlijk in dit geval) steeds weer van zich af te schuiven. N-VA maakte net als Open VLD deel uit van het toenmalige schepencollege (N-VA drie jaar, Open VLD zes). Ook het gevoerde beleid vormde op z’n zachtst uitgedrukt geen enkel probleem om met uittredend burgemeester Marleen Vanderpoorten en haar Open VLD in zee te gaan. Zo slecht zal het dan allemaal niet geweest zijn, toch?

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...