Monstercoalitie: applaus voor zichzelf!

Het schepencollege is verplicht te antwoorden op alle vragen die door een gemeenteraadslid  worden gesteld met betrekking tot hun beleid en hun verantwoordelijkheden. De oppositie maakt hiervan bijvoorbeeld gebruik om de betrokken schepen te confronteren met bepaalde (mis)toestanden en om hem of haar ter verantwoording te roepen.

De jongste tijd zijn het echter meer en meer de raadsleden uit de eigen meerderheid die aan de schepenen zulke vragen stellen, zo ook tijdens de laatste gemeenteraadszitting. Wat dan volgt, is een perfect voorbereid onderonsje waarbij de bevoegde schepen een antwoord of een ‘pasklare  oplossing’  voor het probleem uit de hoed tovert. Applausje voor de eigen meerderheid!

Het principe is intussen alom gekend en ruikt zeer sterk naar zogenaamde getelefoneerde vragen.  Het is iets wat de monstercoalitie bijzonder goed uitkomt om sommige maatregelen, die anders zelfs niet zouden opgemerkt worden, extra in de kijker te plaatsen.  Meteen worden moeilijke vragen vanuit de oppositie – die meestal veel directer en concreter zijn en geen dienst moeten doen als liefdadigheidsstunt – zoveel mogelijk buiten de schijnwerpers gehouden.

Uiteraard is elk raadslid vrij om vragen te stellen als hij of zij dat nodig vindt.  Sommige raadsleden uit de meerderheidspartijen doen dat ook, in alle oprechtheid en in de overtuiging een aantal  belangrijke zaken aan te kaarten. Toch is dat slechts in een kleiner aantal keren het geval, en zelfs dan neemt dat niet weg dat bepaalde problemen gewoon onderling kunnen opgelost worden binnen de eigen meerderheid, binnen de eigen partij, binnen het eigen schepencollege of – waarom niet – zelfs op de fractievergaderingen.

De monstercoalitie kiest duidelijk voor een andere optie en trekt met haar ‘problemen’ naar de gemeenteraad om er een fameus vraag- en antwoordspelletje op poten te zetten. Resultaat: een voorgekauwd schouwspel waarbij de betrokken schepen niet meer of minder moet doen dan een open goal binnenkoppen. ‘Dikke vriendjes’ onder elkaar, zou men nog gaan denken. Schattig misschien. Goed gevonden ook, en met een tikkeltje geluk kan het al eens goed overkomen. Maar geloofwaardig is het allerminst.

Olivier Peeters
1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...