Naar een nieuw openbaar vervoer

Bij het begin van het schooljaar hield het Vlaams Belang een grootschalige telactie van het aantal busbewegingen over de Lierse Grote Markt. Deze telling, die gebeurde op een woensdag van 9 uur ’s morgens tot 23 uur ’s avonds, bracht enkele opvallende resultaten met zich mee.

Zo reden in totaal 410 lijnbussen over de Grote Markt, wat neerkomt op één bus om de 2 minuten.
Liefst 32 bussen – 7,8 procent van het totaal – hadden “Geen dienst”.

Daarnaast reed 9,0 procent van de bussen met 0 passagiers (37 stuks). Samen met de bussen “Geen dienst” betekent dit dat 16,8 procent van de bussen over de Grote Markt gewoon leeg zijn.

8,8 procent had slechts 1 passagier aan boord (36 stuks). 12,2 procent vervoerde 2 reizigers (50 stuks) en 12,4 procent 3 (51 stuks). Van de 410 lijnbussen staat dus 50,2 procent – meer dan de helft – in voor maximum 3 passagiers. Bij een maximum van 5 passagiers, klimt dit zelfs tot 65,8 procent.

Nog opvallend: hoewel het stadsbestuur in het verleden meermaals aankondigde dat de (te) grote harmonicabussen uit het centrum geweerd zouden worden, reden toch nog 7 dergelijke bussen over de markt (1,7 procent van het totaal). Deze bussen worden overigens niet alleen ingezet tijdens de spitsuren, maar ook daarbuiten.

De ‘autoluwe’ Grote Markt krijgt dagelijks dus een massa lijnbussen te slikken. Het Vlaams Belang is alleszins voorstander van een compleet nieuw openbaar vervoerplan en heeft zelf enkele zeer concrete voorstellen klaar. De bussen “Geen dienst” niet dwars door het centrum laten rijden maar wel over de Ring, zou alvast een stap in de goede richting zijn. Het kan het busverkeer op de Grote Markt in één klap met 8 procent doen dalen.

Olivier Peeters
1

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...