Nest Van der Hallenplein


Ernest Van der Hallen is deze week exact 65 jaar overleden. Van der Hallen was een Vlaamse schrijver en katholiek jeugdleider, werd geboren in Lier in 1898 en overleed er op 24 februari 1948. Hij was – in navolging van Albrecht Rodenbach – voorman van de Vlaamsgezinde studenten en medeoprichter van het tijdschrift ‘Volk’, ‘Jong Dietschland’ en ‘Storm’.


Het graf van Van der Hallen bevindt zich op Kloosterheide en is nog ieder jaar het decor van een officiële herdenking. Op zaterdag 9 maart as. gebeurt dat reeds voor de 53ste keer. De studenten van het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond, kortweg KVHV, verwelkomen u hiervoor graag om 14u30 aan de ingang t.h.v. de Kesselsesteenweg.


Het 65-jarig overlijden van Ernest Van der Hallen biedt het stadsbestuur een unieke kans om de figuur Ernest Van der Hallen extra in de schijnwerpers te plaatsen. Lier is immers meer dan enkel Felix Timmermans (samen met Flor Van Reeth overigens een goede vriend van Ernest Van der Hallen). Waarom kan naast het Felix Timmermansplein bijvoorbeeld geen Nest Van der Hallenplein in het leven worden geroepen? Het Van der Hallen-genootschap is trouwens al langer voorstander van een straat of plein genoemd naar de Lierse auteur.

In een ver verleden voerde de Lierse N-VA, toen reeds onder leiding van huidig burgemeester Frank Boogaerts, symbolisch actie om het kardinaal Mercierplein van naam te laten veranderen. Want “het stoort vele Vlaamsbewuste inwoners immers al langer dat een kardinaal die neerkeek op onze taal en cultuur nog steeds zijn naam geeft aan een pleintje in het hart van onze stad”, klonk het toen. Ook het Vlaams Belang kwam hierover meermaals tussen in de gemeenteraad.


Als zelfs een absolute Vlamingenhater als kardinaal Mercier een plein naar zijn naam vernoemd krijgt, moet dat voor een gerespecteerde Lierse schrijver als Ernest Van der Hallen zéker mogelijk zijn. Of nog beter: dat de N-VA nu de daad bij het woord voegt en het kardinaal Mercierplein definitief omdoopt tot het Nest Van der Hallenplein. Het zou een bezieler als Ernest Van der Hallen en zijn 65-jarig overlijden in ieder geval alle eer aandoen.

Olivier Peeters
1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...