(N)iets nieuws

Op de jongste gemeenteraad werd onder meer de meerjarenplanning en het budget 2015 behandeld. De voorstelling van N-VA en Open VLD deed veel denken aan de financiële loftrompet die enkele maanden geleden werd afgestoken in een N-VA-blad, dat de Lierenaars en Hooiktenaars in hun brievenbus konden terugvinden (foto). ‘Lierse begroting op één jaar tijd uit het rood', verliezen worden 'overschotten' en dat allemaal 'zonder extra belastingen’ (!) waren toen enkele uitgangspunten. Het leek wel of onze stad tegenwoordig blaakt van financiële gezondheid. Maar niets is natuurlijk minder waar.

Mede door ongeoorloofde hoge uitgaven, torst Lier een aanzienlijke schuldenberg van bijna 82 miljoen euro (momenteel zelfs een stuk hoger). De bijgestuurde meerjarenplanning gaat er vanuit dat dit bedrag na 6 jaar verminderd zal worden met gemiddeld zo’n 375.000 euro per jaar. Dat is amper 0,46 procent!  Aan zo’n tempo duurt het met andere woorden eeuwenlang.  En het is maar de vraag of we van die zogenaamde “schuldafbouw” echt zo vrolijk moeten worden. Want voor alle duidelijkheid: Lier is niét uit het rood. De onwaarschijnlijke schuldenberg blijft ook na deze legislatuur overeind en zal ook de volgende generaties Lierenaars en Hooiktenaars parten blijven spelen.

Deze schuldenlast werd voor een stevig deel opgebouwd en aangedikt tijdens de vorige legislatuur. Dat Lier boven z’n stand heeft geleefd, is iets wat al meerdere keren naar boven kwam in de gemeenteraad. In zijn tussenkomst wees Olivier Peeters er dan ook fijntjes op dat toen de schuldenlast fors de hoogte inging, álle politieke partijen deel uitmaakten van het stadsbestuur. Allemaal, behalve het Vlaams Belang.

Er was naast het peperdure Dungelhoeff-project ook het geklungel en de slechte beslissingen aangaande de aanleg van de Grote Markt… En er was de invoering van Diftar, die – vergeten we het niet – volmondig werd goedgekeurd door alle anderen… Dat alles blijft de Lierenaars en Hooiktenaars tot op vandaag pakken geld kosten.

In zijn tussenkomst hekelde Peeters ook dat de meerderheid volhoudt dat er geen extra belastingen zouden worden doorgevoerd: “Schepen van Financiën Anja De Wit stelde in een N-VA publicatie van augustus dit jaar: 'Van een verlies van 5,5 miljoen euro in 2012 gaan we naar een overschot van 2,6 miljoen euro. En dat zonder extra belastingen.' Hoe lang denkt u dit nog vol te houden? Wat is dan die jaarlijkse afvaltaks van 54 euro per jaar die begin januari 2014 werd ingevoerd? Wat moeten de Lierenaars en Hooiktenaars zich dan voorstellen bij een forse indexering van verschillende belasting- en retributiereglementen, tariefverhogingen of stijgingen van werkingskosten? Hoe zit dat dan met die twee nieuwe belastingen die ook vandaag weer op de agenda staan? Hou toch op met de inwoners voor te houden dat er geen extra belastingen zouden zijn! Het is niet omdat deze belofte uitdrukkelijk was opgenomen in het verkiezingsprogramma van zowel N-VA als Open VLD, dat dit ook na de verkiezingen beweerd moet worden wanneer u in de praktijk juist het tegendeel bewijst.”

Het schepencollege trekt verder de lijn door dat op alles en nog wat bespaard moet worden. Op stadspersoneel bijvoorbeeld, maar weliswaar niet op zichzelf. “U weet nochtans zeer goed dat het schepencollege het gemakkelijk met enkele koppen minder kan doen. Na 2018 is de stad sowieso verplicht om minstens 1 schepenmandaat in te leveren. Waar wacht u nog op?”, vroeg Peeters. “U kent bovendien ons standpunt over de commissievergaderingen ter voorbereiding van deze gemeenteraad. Het is perfect mogelijk om de huidige commissies, zeker de weinig actieve, samen te smelten in 1 verenigde commissie. Ook dat zou een mooie besparing kunnen opleveren.”

In de rand van die besparingen verwees Peeters naar het afblazen van de plannen om het toeristisch kantoor te huisvesten in het Timmermans Opsomer-huis. Het pleidooi van het Vlaams Belang om het toeristisch kantoor op de Grote Markt te houden kreeg destijds geen enkel gehoor (ook niet van N-VA). Het toeristisch kantoor blijft er nu toch. Prijskaartje van deze laattijdige ingeving:  zo’n slordige 65.000 euro, alleen nog maar om de studieopdracht te verbreken. Ook het hele subsidiedossier voor de restauratie van het Timmermans Opsomerhuis – goed voor een totaalbedrag van 3,2 miljoen euro – staat meteen op de helling. Geld dat heel wat beter besteed had kunnen worden.

Burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) hoorde naar eigen zeggen 'niks nieuws'. Maar laat net dat het grote verschil zijn tussen het Vlaams Belang en de anderen. “Bij N-VA weten we intussen wat dat 'nieuws vertellen' betekent”, antwoordde Peeters. Met het Timmermans Opsomer-huis bijvoorbeeld (eerst voor – dan tegen), met de invoering van Diftar (eerst voor – dan tegen), met de inrichting van de Grote Markt (eerst met de coalitie – dan zonder) of het verhogen van de belastingen (voor de gemeenteraadsverkiezingen tegen, daarna uitvoeren). Het Vlaams Belang zegt inderdaad niets nieuws, maar blijft vasthouden aan haar verkiezingsprogramma. Ook na de verkiezingen.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...