Nieuwe aanvraag ‘vzw ass. Diyanet de Belgique’ officieel ingediend

Vlaams Belang trekt protest opnieuw op gang

De Turkse vzw Ass Diyanet de Belgique diende bij de Lierse stadsdiensten een nieuwe stedenbouwkundige aanvraag in voor het oude schoolterrein in de Donk. De concrete bouwplannen voor een Liers islamitisch centrum – inclusief supermoskee met metershoge koepel en minaret – zijn daardoor opnieuw officieel.

1. VOORGESCHIEDENIS


In februari 2009 kocht de vzw Vereniging van Turkse Arbeiders van Lier en Omgeving (VTAL) het schooldomein aan de Donk. Het Vlaams Belang waarschuwde toen reeds voor de bouw van een supermoskee.

Eind 2010 diende de vzw ass Diyanet de Belgique daarvoor een stedenbouwkundige aanvraag in. Er werd een moskee met minaret (18m35) voorzien voor minstens 300 personen. Daarnaast werd een zogenaamd cultureel centrum opgetrokken waarin lokalen voorzien zijn voor naschoolse opvang voor het organiseren van bijlessen Turks en koran. De plannen behelsden ook de bouw van kleedkamers, een commerciële ruimte waar ook ‘toeristen worden ontvangen’, een conciërgewoning en een grote polyvalente zaal voor vrouwenbijeenkomsten, besnijdenissen, uitvaarten en vergaderingen van hun vele vzw’s.

2. (NON-)COMMUNICATIE
De bouwaanvraag werd destijds stilzwijgend en zonder enig overleg met de buurtbewoners ingediend. Het was pas nadat het Vlaams Belang de aanvraag kenbaar maakte, dat de plannen voor een mega Turks-cultureel centrum kwamen bovendrijven. Op amper twee weken tijd werden uiteindelijk meer dan 600 bezwaarschriften ingediend en hield het Vlaams Belang een spoedmanifestatie in de Donk met ruim 300 manifestanten.

Het protest bleek uiteindelijk voldoende om de bouw van de supermoskee met minaret – althans voorlopig – tegen te houden. Het project kreeg uiteindelijk volkomen terecht een negatief advies. Het schepencollege gaf de aanvrager echter de pap in de mond voor het indienen van een nieuwe aanvraag, wat intussen is gebeurd.

3. VLAAMS BELANG: POLITIEK VOORTREKKER IN PROTEST


Terwijl alle andere politieke partijen de uitbouw van de islamzuil in Vlaanderen ondersteunen, gaat het Vlaams Belang opnieuw als enige politieke partij in verzet tegen de islamisering van Lier. Een megaproject als dit hoort niet thuis in een volkse wijk als de Donk, al is het maar omdat het de leefbaarheid in en rond deze buurt voorgoed op de helling zet.

Het Vlaams Belang zal alles in het werk stellen om samen met de buurtbewoners zoveel mogelijk bezwaarschriften in te dienen. Er volgt ook nog een manifestatie, maar daarover later meer.

Bestuurslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...