OCMW koopt ‘peperdure’ oude moskee

Koken kost geld. Een moskee bouwen ook, en hoewel de nieuwe moskee bijna volledig door Turkije wordt gefinancierd, probeert de Turkse gemeenschap bijkomend kapitaal te vinden waar ze kan. Daarom wordt onder meer ook de oude moskee aan de Lispersteenweg verkocht. En kijk, het OCMW dient zich aan als een bijzonder gulle koper.

Door de diensten van de Registratie wordt de oude moskee geschat op 215.000 euro. Voor iedereen is het onmiddellijk duidelijk dat zelfs dit bedrag véél te hoog is. Niet alleen omwille van de erg ongunstige ligging van het gebouw, met een trein die voortdurend door de achtertuin raast, maar vooral omwille van de troosteloze toestand waarin het pand verkeert. De woning, meer is het echt niet, staat te verkommeren en te vervallen. Dat is in feite niet eens verwonderlijk. In het vooruitzicht van een nieuwe moskee werd er al jàààren niets gedaan om het inmiddels totaal uitgeleefde gebouw te onderhouden.

De schatting is té hoog. Vergelijkbare panden in de onmiddellijke omgeving werden verkocht rond 170.000 euro. Het OCMW is echter bereid om onderhands maar liefst 230.000 euro voor deze ruïne neer te tellen. Eigenlijk zelfs meer, want ook na de verkoop zal de huidige eigenaar, Diyanet, het pand voorlopig verder kunnen blijven gebruiken.

Tenzij in buitengewone omstandigheden mag een openbaar bestuur geen aankopen doen, die het bedrag van de schatting overstijgen. Maar, zelfs in deze economisch slechte tijden wanneer elke euro tweemaal dient omgedraaid, meent het OCMW van Lier zich dit toch te kunnen veroorloven.

Wij vragen ons af waarom… Er zijn immers geen buitengewone omstandigheden. Er is geen enkele reden die een hogere prijs kan rechtvaardigen. Integendeel. Er zijn zelfs geen andere mogelijke of geïnteresseerde kopers voor dit pand tegen wie moet worden opgeboden. Men zou dus eerder verwachten dat het OCMW een lagere prijs bedingt.

Maar niets daarvan. Met een hoog tempo en zelfs onder het mom van hoogdringendheid wordt de oude moskee aangekocht. Als motivatie voor – of beter als verweer tegen – deze onbegrijpelijke spilzucht wordt door het OCMW aangevoerd dat het, met het verwerven van de oude moskee, nu beschikt over 3 naast elkaar liggende panden aan de Lispersteenweg… waarop een mooi project zou kunnen ontwikkeld worden.

Zou kunnen… u leest het goed, want over wat dit project precies ‘zou’ zijn en wanneer het er ‘zou’ komen is verder nog niets bekend.

Is het raar dat het Vlaams Belang zich vragen stelt bij dit dossier, bij de verbazingwekkende gulheid van het OCMW, bij de aangevoerde reden van aankoop en bij de hoogdringendheid ervan?…

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...