Ongeloofwaardig en té laat

In ‘De Lierenaar’, die onlangs in de bus viel, beweert Open VLD dat ze met hun visie rond de detailhandel in Lier een eerste stapje gezet hebben naar de ondersteuning voor de middenstand. Als dat al waar zou zijn, komt dat stapje waarlijk niets te vroeg. Want in tegenstelling tot wat schepen Grootaers zegt, moet helemaal niet worden gezocht naar de oorzaken van achteruitgang van de middenstand in onze stad. Ze zijn maar al te duidelijk.

Al meer dan dertig jaar kreunt de Lierse middenstand onder het wanbeleid van steeds wisselende coalities, waarin eerst PVV, dan VLD en ten slotte Open VLD telkens een belangrijk aandeel hadden. Gedurende heel die tijd hebben de liberalen, die zich altijd opwierpen als zogenaamde ‘verdedigers van de middenstand’ geen enkel initiatief ontwikkeld om de Lierse middenstand te steunen. Integendeel. Nochtans was het onder hun bewind dat de eerste tekenen van de achteruitgang zichtbaar werden. De handelsas, die zich uitstrekte van de Berlarij over Berlaarsestraat, Rechtestraat en Markt tot en met de Antwerpsestraat verschrompelde. Meer en meer zelfstandige handelaars sloten hun deuren of verdwenen uit onze stad. De opengevallen plaatsen bleven leeg of werden in het beste geval ingenomen door filialen van winkelketens.

Terwijl het voor iedereen duidelijk was dat de toestand van kwaad naar erger ging, bleven de toenmalige beleidvoerders achteloos toekijken. Ze namen zelf geen initiatieven. Liever luisterden ze naar groenachtige profeten, die met dure studies beweerden dat de middenstandsproblematiek onmiddellijk zou opgelost zijn als het verkeer uit de stad zou worden verbannen. 

De Lierse handelaars waarschuwden tegen dit drogbeeld. Ze droegen zelf oplossingen en alternatieven aan. Tevergeefs. De bewindvoerders weigerden elke dialoog met hen, en legden alle argumenten naast zich neer. 

Ondertussen mochten de verkeersprofeten druk verder experimenteren. Rijrichtingen veranderden om de haverklap. Straten werden afgesloten. Winkels waren moeilijk of zelfs helemaal niet toegankelijk. Steeds meer middenstanders werden verplicht hun deuren te sluiten of uit te wijken naar waar ze nog wel gemakkelijk konden worden bereikt. De chaos was compleet,  de handelaars ten einde raad. Onder het bewind van ‘ere-burgemeester’ Van Houtte kleurde de stad zwart van de protestvlaggen. En het enige wat OpenVLD toen deed, was de moe getergde middenstand beschuldigen van leugens en weerspannigheid. Er kwam geen ondersteunend middenstandsbeleid… Er gebeurde niets…  

De geruststellende cijfers, die Grootaers nu plots aanvoert om te zeggen dat het met de leegstand nog zo’n vaart niet loopt, gaan dan ook totaal voorbij aan de kern van de zaak. Verlaten handelspanden verdwijnen uit de statistieken van leegstand omdat ze werden omgebouwd tot kantoren of privé woningen. Maar de zelfstandige detailhandel, die Lier tot een unieke winkel- en koopstad maakte, is zo goed als uitgerangeerd. Slechts enkele tientallen konden en kunnen overleven, de plaatsen van de anderen werden onder meer ingevuld door filialen van grote ketens. Onder het toeziend oog van Open VLD mocht de catastrofe zich voltrekken. Het Lierse handelscentrum verloor zowat alle eigenheid. Het ziet er precies hetzelfde uit als in alle andere steden, terwijl de handelsboulevards en winkelcentra buiten de stadskern floreren omdat ze gemakkelijk bereikbaar zijn met de auto.

De triomfantelijke aankondiging van Grootaers dat Open VLD plots wél een visie zou hebben rond de detailhandel in Lier en dat ze er zelfs een topprioriteit van maken, is – in het licht van wat ze eerder (niet) deden – totaal ongeloofwaardig en komt rijkelijk laat. Té laat.  Zou het kunnen, vragen we ons dan ook af, dat het allemaal iets te maken heeft met de naderende verkiezingen?…


 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...