Petjespolitiek

De goede voornemens zijn nog maar pas doorgespoeld, of de barsten in de monstercoalitie zetten zich opnieuw wagenwijd open: kersvers schepen Patrick Tersago en meerderheidspartij N-VA verzetten zich met klem tegen het doorknippen van de binnenstad. Terecht natuurlijk, want de huidige plannen hernemen grotendeels wat door de bevolking in een volksraadpleging werd verworpen.

Maar de kritiek van Tersago en de N-VA is totaal niet geloofwaardig. Allemaal staan ze mee aan de wieg van het beleid en dragen ze dus elke verantwoordelijkheid voor de beslissingen die op het stadhuis worden genomen. Diezelfde beslissingen achteraf bekritiseren is niet alleen doorzichtig, het is zelfs niet meer serieus te noemen.

Opvallend is ook dat het standpunt van N-VA volledig voorbijgaat aan hun kartelpartner CD&V. Beide partijen trokken gezamenlijk naar de kiezer, zetelen samen in de gemeenteraad en maken gezamenlijk deel uit van de meerderheid. Maar – aangezien er over het circulatieplan onderlinge discussie bestaat – is er van een kartel ‘efkes’ geen sprake meer omdat het nu eenmaal beter uitkomt.

En zo worden de petjes binnen de monstercoalitie verwisseld naargelang het past. Aan de ene kant is er het petje als ‘lid van de meerderheid’, ‘kartel’, noem het zelfs ‘postelectoraal kartel’ (wat natuurlijk uitermate handig kan zijn bij het verdelen van de postjes). Aan de andere kant is er dan het petje als ‘onafhankelijke’, ‘autonome politieke partij’ of zelfs als ‘fictief lid van de oppositie’ (wat natuurlijk uitermate handig kan zijn eens de postjes verdeeld werden). Maar ach, zolang ze zichzelf maar blijven geloven, nietwaar…

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...