SAMENLEVING BETAALT WINST VAN ENKELINGEN

Uit het antwoord op een parlementaire vraag van Tom van Grieken aan Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (Open VLD) blijkt dat sommigen wel heel veel geld verdiend hebben aan de groenestroomsubsidies.

Wie in Vlaanderen elektriciteit opwekt uit hernieuwbare energie ontvangt sinds 2002 zogenaamde “groenestroomcertificaten”, die doorverkocht kunnen worden aan de distributienetbeheerders. Door de aankoop van deze groenestroomcertificaten ontstond bij de netbeheerders een schuldenput van 1,7 miljard euro, die nu wordt doorgerekend aan de consument. Op 1 januari steeg de prijs van de elektriciteit in Vlaanderen hierdoor met gemiddeld 8,4 procent.

1,4 miljard euro

Aan 2.238 producenten van groene stroom werd elk een bedrag van meer dan 100.000 euro subsidie uitbetaald. Het gaat dan uiteraard niet om gezinnen met enkele zonnepanelen op hun dak, maar om bedrijven met grote zonnepaneel- of windmolenparken. De 2.238 producenten konden samen bijna 5 miljoen certificaten verkopen, goed voor het enorme bedrag van in totaal bijna 1,4 miljard euro. De minister wilde echter niet meedelen wie deze begunstigden waren “omdat het commercieel gevoelige gegevens betreft”.

De groenestroomschulden dreigen in de toekomst nog verder op te lopen als gevolg van het al te kwistig toekennen van subsidies. Dit is een gevolg van het feit dat producenten gedurende een periode van 20 jaar certificaten uitgereikt en terugbetaald krijgen. Het bedrag van 860 miljoen euro dat in 2014 werd uitbetaald aan groenestroomcertificaten stijgt naar 1,2 miljard euro in 2015 en loopt zelfs op tot 1,6 miljard euro in 2020.

Onrechtvaardig

Tom Van Grieken wijst met een beschuldigende vinger naar al partijen die sinds 2002 de dienst uitmaken in de Vlaamse regering. Volgens de Vlaams Belang-voorzitter maken de cijfers “duidelijk dat het subsidiesysteem toeliet dat onverantwoorde winsten werden gemaakt, zeker na de drastische prijsdaling van zonnepanelen”. Alleen al tussen 2010 en 2012 daalden de prijzen voor zonnepanelen met ongeveer de helft.

Vlaams Belang vindt het dan ook absoluut onrechtvaardig dat de factuur van dit onverantwoorde beleid nu via een verhoging van de stroomfactuur eenvoudigweg wordt doorgeschoven naar alle huishoudelijke consumenten: “Het groenestroombeleid was duidelijk een asociaal beleid en werd een jackpot voor enkelingen waarvan de man in de straat nu de rekening zal moeten betalen.”

Vlaams Belang Lier-Koningshooikt
1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...