Vernieuwde Grote Markt 1 jaar later: waslijst aan mankementen

Nog geen jaar geleden werd de vernieuwde Grote Markt officieel geopend. Met een aanzienlijk kostenplaatje van meer dan 6 miljoen euro (kosten van de eindeloze voorstudies of het volksreferendum niet meegerekend), moest het nieuwe plein hét paradepaardje worden van de stad.

Maar veel reden tot feesten is er niet (zie foto’s in bijlage). Het plein ligt bezaaid met bovengrondse elektriciteitskastjes en vuistdikke kabels, boordstenen zijn nu al stuk gereden door het busverkeer, naamplaatjes van de bomen zijn verdwenen of hangen er half af, afvalcontainers en dranghekken ontsieren het zicht.

Van de weinige bomen die op de Grote Markt terug te vinden zijn, is er al 1 volledig verdwenen. Het paaltje aan de ondergrondse afvalcontainer is omvergereden en staat helemaal scheef. Voor elk van de glazen bushokjes is een verraderlijke put, waarvan slechts 1 met een nadarhek is afgezet. Een deel van het veelbesproken glas is zelfs al gebroken. De verlichting op het stadhuis werkt maandenlang niet en het plein ligt ’s avonds volledig in het donker.

Het stadsbestuur moet zich ook eens bezinnen over de werking van de fonteinen. Voor de gemeenteraadsverkiezingen waarschuwde N-VA voor een stadsfontein “met sterk vervuild en ondrinkbaar water”. Er zou op z’n minst een waarschuwingsbord moeten komen voor passanten. De bewuste fontein is recent opnieuw in werking gezet, maar van een waarschuwing is geen sprake. Het écht drinkfonteintje ter hoogte van de toeristische dienst staat dan weer kurkdroog… Wat is het nu?

Net vandaag uit het pas opgerichte Jong CD&V kritiek op “de Markt als een van de kaalste plekken in Lier”. Geloofwaardig is die kritiek natuurlijk niet. CD&V was een van de kartrekkers in dit dossier en bovendien is er meer aan de hand dan enkel een tekort aan groen.

Eind deze maand (27 april as.) is het welgeteld 1 jaar geleden dat het plein met veel tromgeroffel werd geopend. Daar moeten nog vele zorgeloze jaren bijkomen, maar aan dit tempo is dat allesbehalve zeker. De manier waarop de heraangelegde Grote Markt er momenteel bijligt, is de investering én een stad als Lier onwaardig.


 

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...