VLAAMS BELANG NAAR RECHTER OM WEIGERING OP BOEKENBEURS

De 80ste editie van de Boekenbeurs is voor politiek-journalist De Ceulaer het uitgelezen moment om de organisatie een spiegel voor te houden. De ervaren politiek journalist laakte de jarenlange censuur van het boekenfestival omdat zij de huisuitgeverij van het Vlaams Belang, Uitgeverij Egmont, ostentatief blijft weigeren. Hiermee is het Vlaams Belang de enige partij wier politici geen werken mogen verkopen op het festival van het geschreven woord. Politici van andere strekkingen, zoals Kristof Calvo, Peter Mertens en zelfs Abou Jahjah zijn er welkom en kunnen er gretig hun pennenvruchten aan de man brengen.

Waarom mogen de boeken van Vlaams Belang niet op de boekenbeurs worden verkocht? Die vraag stelde De Morgen-journalist Joël De Ceulaer zich afgelopen weekend. “Regelrechte censuur”, stelde hij.

In tegenstelling tot de Vlaamse boekenbeurs laat de meest prestigieuze boekenbeurs ter wereld, de Frankfurter Buchmesse, wel Vlaams Belang-werken toe. Zo mocht Gerolf Annemans er op 22 oktober nog zijn communautair boek ‘Quid Nunc?’ voorstellen. “Wat in Vlaanderen niet kan, kan in Duitsland dus wel. Daar wordt de lijfspreuk ‘Die gedanken sind frei’ niet alleen uitgesproken, maar ook nageleefd”, reageert Filip De Man van Uitgeverij Egmont. 

In de slipstream van de column reageerde Geert Van den Bossche, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV), dat Uitgeverij Egmont geen erkenning – en dus geen standplaats – krijgt “omdat zij niet aanvaard zijn door de algemene vergadering”. Dat Uitgeverij Egmont bij de verschillende erkenningsaanvragen steeds voldeed aan alle statutaire verplichtingen, maar desondanks werd geweigerd, kreeg Van den Bossche niet over de lippe

We kennen immers de werkelijke reden: Uitgeverij Egmont is de enige uitgeverij die het aandurft om boeken van Vlaams Belang-mandatarissen te publiceren. En dat is uiteraard taboe. “Du choc des idées jaillit la lumière, maar in de Vlaamse uitgeverswereld blijft men anno 2016 blijkbaar liever in het donker zitten”, aldus De Man. De juridische dienst van het Vlaams Belang, die aankondigt een dossier rond te hebben vanwege discriminatie op basis van politieke overtuiging,  meldt intussen bezig te zijn met de voorbereiding van een proces. Begin volgend jaar wordt de procedure ingeleid voor de rechtbank van eerste aanleg.   De zaak komt wellicht begin volgend jaar al voor.     

 

Vlaams Belang Lier-Koningshooikt
1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...