VLAAMS BELANG WINT KLACHT TEGEN VRT

Er is “een gebrek aan onpartijdige nieuwspresentatie bij de berichtgeving”. Zo oordeelt de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) na een klacht van Vlaams Belang over een uitzending van ‘De Afspraak’.

Op 17 mei bracht ”'De Afspraak' een item over de selfies die de jonge moslim Zakia Belkhiri had genomen in Antwerpen. Het Vlaams Belang hield daags voordien een protestactie aan de Muslim Expo in Antwerpen. Op de selfies poseerde de jonge moslimvrouw met Filip Dewinter en andere Vlaams Belang-manifestanten.

In haar welbekende ijver om het Vlaams Belang in een slecht daglicht te stellen, ging de VRT op zoek naar het meisje. Ze ging hierbij echter danig uit de bocht. Zo vond de journaliste in de reportage het nodig onze partijleden voor te stellen als ‘labbekakken’ (sic) en probeerde ze vruchteloos het ene (negatieve) woord na het andere in de mond te leggen van de dame in kwestie. Van enige kans op wederwoord van een vertegenwoordiger van het Vlaams Belang was traditiegetrouw geen sprake.

Hoewel we wel wat gewoon zijn van de VRT, werd hier een nieuwe grens overschreden. Vlaams Belang-kamerlid Jan Penris diende dan ook een klacht in bij de Vlaamse Regulator voor de Media. Die stelt het Vlaams Belang nu in het gelijk en legt de VRT een ‘waarschuwing’ op.

"Het hele item, met inbegrip van de inleiding en het nawoord van de presentator heeft een ondertoon die niet als onpartijdig en evenwichtig kan worden beschouwd. Met name door de suggestieve woordkeuze en de vooringenomen vraagstelling, waarbij onvoldoende onderscheid is gemaakt tussen commentaar en feitelijke berichtgeving, geeft het programma-item de indruk een boodschap uit te dragen die partijdig is ten nadele van het Vlaams Belang”, klinkt het in de eindbeslissing van de VRM. De mediaregulator stelt ook dat er sprake is “van een gebrek aan onpartijdige nieuwspresentatie bij de berichtgeving van de VRT.”

De VRT heeft de plicht onpartijdig informatie te verstrekken en wordt daar door de Vlaamse belastingbetaler ook aardig voor betaald. De VRT moet met andere woorden de omroep zijn van àlle Vlamingen. Ook van die Vlamingen die voor het Vlaams Belang stemmen. Het is goed dat de Vlaamse Mediaregulator de openbare omroep daar nog eens op wijst

Vlaams Belang Lier-Koningshookt
1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...