Zwarte dag voor België

Natuurlijk had het Vlaams Belang gehoopt op een beter resultaat, maar de partij werd niet weggevaagd door de politieke ‘tsunami’ van Bart De Wever en de N-VA. Zowel voorzitter Bruno Valkeniers als Filip Dewinter hebben De Wever meteen gefeliciteerd met zijn overwinning en opgeroepen om eindelijk de Vlaamse autonomie te realiseren. Bart De Wever staat voor een grote uitdaging; net zoals zijn voorganger en voormalig kartelpartner Yves Leterme heeft hij grote beloftes gedaan en hoge verwachtingen gewekt, die hij nu zal moeten inlossen. Wellicht in een regering met Elio Di Rupo en de PS… Hoe men op het vlak van asiel en immigratie, justitie of communautaire dossiers water en vuur moet verzoenen is niet meteen duidelijk.

Dat Mark Eyskens en anderen De Wever intussen naar voor schuiven als de man die België moet redden, is de ironie van het lot. In een eerste reactie op de uitslag waarschuwen enkele kopstukken van het Vlaams Belang alvast dat wij onze rol als ‘waakhond’ of ‘stok achter de deur’ zeer ernstig zullen nemen. Vlaams Belang zal de regeringsonderhandelingen met argusogen volgen en erover waken dat de N-VA niet plat op de buik gaat voor de eisen van de Franstaligen.

Filip Dewinter, Gerolf Annemans, Anke Van dermeersch, Bart Laeremans en Joris Van Hauthem wijzen er op dat de kloof tussen Vlaanderen en Wallonië met deze verkiezingen nóg groter is geworden en dat stemt hen toch hoopvol. Het Tsjechische scenario van de onvermijdelijke boedelscheiding komt hoe dan ook dichterbij. Of, zoals Filip Dewinter zegt: “Het wordt heel erg moeilijk om nog een Belgische regering te vormen. En dan komen we uit bij het enige alternatief, het alternatief dat wij nu al vele jaren uitdragen en dat is: Vlaamse onafhankelijkheid!”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...