‘Etalagepremie’ blijkt een kat in de zak te zijn

ETALAGEPREMIE BLIJKT EEN KAT IN DE ZAK TE ZIJN

27/11/2019

De door schepen van economie Verwaest (N-VA) aangekondigde ‘etalagepremie’ is, wat Vlaams Belang betreft, voor de Lierse middenstander een vergiftigd geschenk.

Want wat er in eerste instantie uitzag als een goed uitziend initiatief, blijkt na het lezen van de kleine lettertjes/voorwaarden, vooral een kat in de zak te zijn.


Een handelszaak die gelegen is binnen de stadsvesten zou aanspraak kunnen maken op een éénmalige subsidie van 500 euro wanneer ze investeren in hun etalage met als doel de uitstraling/beleving ervan te verhogen. Om aanspraak te kunnen maken hierop dient de handelaar te voldoen aan een hele resem voorwaarden. En deze voorwaarden zijn niet mals.


Zo resulteren de vier voorbeelden van investeringen die de stad aanhaalt al snel in heel dure (tot soms zelfs onmogelijke) projecten voor een kleine zelfstandige. Zo gaan twee van de vier voorbeelden bijvoorbeeld over digitalisering in de etalage en online uitstralingen. Dit terwijl de stad zelf al jaren weigert in te gaan op de vraag van Vlaams Belang om hier structureel op in te zetten wegens ‘te duur’. Wanneer je met gelijke wapens wil strijden met de online winkels, wanneer je wil inspelen op de verwachtingen van de klanten van vandaag en morgen, doe je dat goed of je doet het niet. Een tussenweg is er daar niet. Dit is echter niet iets dat de kleine zelfstandige zelf kan realiseren, zonder dat de stad structureel wil investeren in een platform dat de juiste instrumenten aanbied aan de Lierse handelaars.


Wanneer je als handelaar dan nog de pech hebt dat er geen Lierse leverancier of producent is die je project kan uitwerken (of dat die velen malen duurder is dan iemand van buiten Lier), verlies je dadelijk de helft van je subsidie.

Om aan die ondertussen nog €250 te geraken, dien je dan door een hele papiermolen te gaan, zoals een aanvraagformulier, een synthese van het designplan en plan van aanpak, een kopie van de offerte, een bewijs van verkoops-of huurovereenkomst, een overzicht van de openingsuren en na ontvankelijkheid van de aanvraag nog een kopie van de factuur van de uitvoering én fotomateriaal ter staving van de realisatie. Het is alsof men aan de stad denkt dat de kleine zelfstandige nog niet voldoende tijd verliest aan administratieve rompslomp.


Het venijn zit hem echter in de staart. Zo staat er te lezen dat bij toekenning van de premie ‘de ondernemer/handelaar er zich toe verbindt om aan ALLE onderstaande verplichtingen te voldoen’. Naast de logische verplichtingen ben je als handelaar ook verplicht lid te zijn (of te worden) van een handelsvereniging die aangesloten is bij de Economische Raad. Voor de kleine zelfstandige is die keuze echter beperkt door slechts één handelsvereniging die zich enkel nog richt op het kernwinkelgebied. Verder ben je verplicht om deel te nemen aan de kernversterkende acties en maatregelen van de stad Lier(dus ook als je niet in het kernwinkelgebied zit met je winkel), verplichte deelname aan de centrumbons, verplicht te openen tijdens de koopzondagen, verplichte deelname aan infosessies die de stad organiseert, enz. Gezien er geen duurtijd weergegeven staat in het reglement hangt de handelaar aan deze verplichtingen vast tot hij/zij ooit stopt met zijn/haar zaak.


En dit alles voor een premie van €500 of €250. Dit is wat Vlaams Belang betreft niet ernstig en helemaal buiten proportie. De stad legt hiermee bovendien de vrije keuze van iedere handelaar sterk aan banden.


Het resultaat van die vele verplichtingen is dat zowel de handelaar als zijn klanten zich in het zak gezet voelen. Ook bij het toekennen van de starterspremie gelden voorwaarden zoals “verplicht aanvaarden van de Centrumbon”. Ondertussen toont de praktijk dat sommige handelaars die volgens de website van de stad de Centrumbon aanvaarden, deze eigenlijk weigeren. Het is natuurlijk het voorspelbare en logische gevolg wanneer je dergelijke waanzinnige voorwaarden oplegt. Een verder gevolg is dus ook dat de berichtgeving die de stad Lier doet via haar burgemeester en bevoegde schepen, via de facebookpagina van de stad Lier, via de website van de stad Lier en via het informatieve tijdschrift ‘de peperbus’ van de stad Lier i.v.m. het aantal deelnemende handelaars die de centrumbon aanvaarden ‘vals nieuws’ is.


 In plaats van iedereen blij te maken met een dode mus, zou het stadsbestuur beter eindelijk eens werk maken van structurele maatregelen om een antwoord te kunnen bieden aan de online concurrentie, en om als stad in te kunnen spelen op het veranderend aankoopgedrag. Vlaams Belang reikte die structurele voorstellen als eerste al aan in 2016, maar helaas moeten we vandaag vaststellen dat ook schepen Verwaest deze alsnog weigert in te voeren.

Ondertussen stroomde er al wel meer dan €360.000 belastinggeld aan éénmalige premies weg, met enkel meer verdwenen winkelpanden en leegstand tot gevolg. Hoeveel winkels moeten er nog de deuren sluiten alvorens de ogen van de schepen en het college open gaan en ze dat geld eindelijk gaan inzetten op toekomstgerichte structurele maatregelen?

Bart Verhoeven

Fractievoorzitter VB Lier