Afscheid Walter Grootaers zet stoelendans in gang

AFSCHEID WALTER GROOTAERS ZET STOELENDANS IN GANG

03/12/2020

Begin oktober kondigde schepen Walter Grootaers (Open VLD) zijn afscheid aan als politicus. Hij gaat zich, naar eigen zeggen, meer met De Kreuners bezig houden. Het ontslag van Grootaers is het begin van een nooit geziene stoelendans in het schepencollege.


Walter Grootaers heeft 26 jaar deel uitgemaakt van het stadsbestuur, hetzij als gemeenteraadslid, hetzij als schepen. Het Vlaams Belang heeft in die periode vaak de degens gekruist met Grootaers die een hele tijd de bevoegdheden stadsontwikkeling en omgeving voor zijn rekening nam. Het moet gezegd dat Grootaers, ondanks soms scherpe kritiek vanuit de oppositie, zich in de gemeenteraad als een waardige én correcte ‘tegenstander’ gedroeg. In interviews echter kon de linksliberaal het niet laten te heulen met andere politici tegen het Vlaams Belang. De partij wenst Walter Grootaers alleszins een behouden vaart.


GEMISTE KANS


Het ontslag van Grootaers zet echter ook een stoelendans in gang. Grootaers neemt niet alleen ontslag als schepen maar ook als gemeenteraadslid. In januari 2021 wordt hij in het schepencollege opgevolgd door huidig gemeenteraadslid Thierry Suetens. Christel Van den Plas wordt dan weer opgevist als gemeenteraadslid. Van den Plas geraakte in 2018 wegens haar laag aantal voorkeurstemmen vanaf de derde plaats niet verkozen.


Als Frank Boogaerts zich aan de gemaakte afspraken binnen N-VA houdt, dan mag in januari 2022 huidig schepen Rik Verwaest (N-VA) de burgemeesterssjerp omgorden. Verwaest behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen vanop de derde plaats 2.065 voorkeurstemmen, 328 meer dan zetelend burgemeester Boogaerts. Er kon tijdens de verkiezingsavond vanwege Boogaerts geen dankwoord af voor stemmenkanon Verwaest. Dat viel bij vele militanten niet in goede aarde. Gevraagd naar zijn standpunt in het Vlaams regeerakkoord over het voornemen om voortaan de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen van de grootste coalitie burgemeester te maken, zei Boogaerts vorig jaar nog dat hij zich daarin niet kon vinden. “De persoon met de meeste kruisjes achter zijn naam is daarom niet noodzakelijk de best mogelijke burgemeester”, aldus Boogaerts en daarmee al onmiddellijk een sneer uitdelend naar zijn opvolger. Frank Boogaerts heeft de kans gemist om zich als ‘een grote meneer’ te tonen, door bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn mandaat op dat ogenblik af te staan aan de beloftevolle en intelligente Verwaest. Het Vlaams Belang heeft alleszins meer vertrouwen in de wijze waarop deze laatste politiek bedrijft.


De stoelendans is echter nog niet ten einde. Door het vertrek van Boogaerts, komt gewezen CD&V-voorzitter Marc Franquet in de gemeenteraad voor N-VA. Het  vacant gekomen schepenzitje wordt in 2022 ingenomen door gewezen vo-LK-ster Ilse Lambrechts. Naar verluidt zou ook Marleen Vanderpoorten (Open VLD) in 2022 ontslag nemen en Sabine Leyzen haar als schepen opvolgen. Philip De Koninck staat dan als eerste in de startblokken om haar in de raad op te volgen. Ten slotte beweren kwatongen nog dat ook Lucien Herijgers (N-VA) zijn termijn niet zou uitdoen.


CONTINUITEIT VAN HET BELEID OP DE HELLING


Zo’n stoelendans is uiteraard niet optimaal voor de continuïteit van het beleid, of men er nu voor of tegen is. Hopelijk wordt de nieuwe lichting nu reeds ingewerkt. Want het is de inhoud die telt en dat met maar één doel voor ogen, de Lierenaars én Hooiktenaars dienen. Onze gemeenteraadsfractie met fractievoorzitter Bart Verhoeven en raadsleden Ella Cornelis, Heidi Van den Bergh en Walter Mariën blijft in ieder geval op een constructieve manier oppositie voeren voor onze mensen eerst!


JvL