Geen controle op speed pedelecs in Lierse zone 30

GEEN CONTROLE OP SPEED PEDELECS IN LIERSE ZONE 30

9/06/2021

Ondanks de populariteit en de toenemende verkoop van speed pedelecs (snelle elektrische fietsen), worden hierop geen snelheidscontroles georganiseerd in Lier. Geen enkele bestuurder van een snelle elektrische fiets wordt dus vandaag in de zone 30 geverbaliseerd voor te snel rijden. Nochtans kunnen deze fietsen een snelheid halen van 45km per uur.


Dit blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams Belang gemeenteraadslid Walter Marien.


Tijdens de gemeenteraadszitting van mei 2021 verklaarde schepen Wollants (N-VA) nochtans vastberaden dat er wel degelijk aan handhaving gedaan werd in Lier op vlak van te snel rijden. Dat blijkt alvast niet uit het antwoord op de schriftelijke vraag die Marien stelde.


Ook het aantal controles op te snel rijden van autovoertuigen in de zone 30 daalde van 74 snelheidscontroles in 2019 naar 49 controles in 2020. Een daling van maar liefst 33 procent terwijl het aantal geverbaliseerden slechts met 16% verminderde.


Terwijl het college van burgemeester en schepenen niet in staat is om de snelheid in de bestaande zone 30 te handhaven, werken ze ondertussen wel aan de verdere uitbreiding van die zone 30.


In plaats van die uitbreiding zou het Lierse stadsbestuur beter eerst werk maken van die handhaving binnen de bestaande zone 30. Bordjes hangen en beperkingen opleggen is eenvoudig, maar als je ze niet kan laten naleven volstrekt nutteloos.