Gouverneur wijst voorzitter Lierse gemeenteraad terecht na klacht van Vlaams Belang

GOUVERNEUR WIJST VOORZITTER LIERSE GEMEENTERAAD TERECHT NA KLACHT VAN VLAAMS BELANG27/06/2019


Gouverneur Cathy Berx wijst de voorzitter van de Lierse gemeenteraad, Lucien Herijgers (N-VA), terecht na een klacht die Vlaams Belang gemeenteraadslid Bart Verhoeven eind april indiende.


Aanleiding voor de klacht was de weigering van de gemeenteraadsvoorzitter om in te gaan op de vraag van Vlaams Belang om filmopnames te maken tijdens de gemeenteraad. En dit ondanks het feit dat de vraag gesteld was conform het huishoudelijk reglement van de Lierse gemeenteraad.


Alle argumenten die de voorzitter aanhaalde om zijn weigering te motiveren, worden nu, in een antwoord van de gouverneur, verworpen. De gouverneur stelt duidelijk dat het maken van een audiovisuele opname door een individueel raadslid gelijk is aan het maken van schriftelijke aantekeningen, en dat het dus enkel maar om een andere manier van aantekeningen maken gaat.


 “Ik ben uiteraard tevreden dat de gouverneur nu heel duidelijk maakt aan de voorzitter van de gemeenteraad dat dergelijke censuur in strijd is met de openbaarheid van vergaderingen in de gemeenteraad. “ reageert Vlaams Belang fractieleider Verhoeven.


“Het is wel opvallend en bijzonder jammer dat ik, net met zaken als vrije meningsuiting of met het principiële beginsel van openbaarheid, telkens naar de rechtbank moet of een klacht moet indienen bij de gouverneur, om deze rechten af te dwingen in Lier. Je zou bijna denken dat er raadsleden in de Lierse gemeenteraad zitten die liever niet hebben dat de kiezer weet wat ze daar doen. Of juist niet doen natuurlijk.” besluit Verhoeven.

Bart Verhoeven

Fractievoorzitter/gemeenteraadslid Vlaams Belang Lier-Hooikt