Hoogtewerker brandweer Lier al 8 maanden niet inzetbaar

HOOGTEWERKER BRANDWEER LIER AL 8 MAANDEN NIET INZETBAAR

-

Vlaams Belang spreekt van een ernstig veiligheidsrisico


26/10/2021

Door een gunstige wind heeft Vlaams Belang informatie ontvangen dat de hoogtewerker van de brandweerpost Lier reeds sedert februari 2021 defect is en niet kan ingezet worden. Bovendien staat er sinds augustus 2021 een Nederlandse ladderwagen in de Lierse kazerne die nog niet gehomologeerd is, en dus ook niet inzetbaar is.


Tijdens een interpellatie van Vlaams Belang raadslid Walter Marien op de gemeenteraad van 25 oktober bevestigde burgemeester Boogaerts (N-VA) dat de hoogtewerker (bouwjaar 2000) begin dit jaar enkele keren defect was. De totale herstellingkosten zouden 110.000 euro bedragen, waarna in de hulpverleningszone beslist werd om een Nederlandse tweedehands ladderwagen van 2014 aan te kopen.  Deze staat sinds eind augustus in de kazerne van Lier en zou nu binnen de eerstvolgende weken kunnen ingezet worden na aanpassingen en homologatie.


Raadslid Marien stelde dat “het verontrustend is vast te stellen dat een stad met 36.000 inwoners zoals Lier gedurende 8 maanden geen eigen ladderwagen kan inzetten en afhangt van een naburige brandweerpost met aanrijtijden van 15 tot 20 minuten die dramatische gevolgen kunnen hebben.  In onze stad zijn de laatste jaren immers heel wat appartementsgebouwen met 4 of meer verdiepingen bijgekomen.”


Burgemeester Bogaerts minimaliseerde het veiligheidsrisico door te schermen dat de aanrijtijden vanuit de posten Berlaar, Duffel en Nijlen nog altijd binnen de vastgelegde aanrijtijden van de dienstenniveau-overeenkomst vallen.   Raadslid Marien verwees naar de recente branden in de Maasfortbaan en op de Berlaarsesteenweg waar een Lierse ladderwagen in elk geval sneller ter plaatse zou zijn dan de ingezette wagen van brandweerpost Nijlen.  


 “De stad betaalt elk jaar 1,82 miljoen euro voor de hulpverlening en toch worden onze inwoners reeds 8 maanden als tweederangsburgers behandeld met betrekking tot brandweerinterventies.   Hulpverlening is een essentiële kerntaak van de overheid en Vlaams Belang verwacht dan ook dat ons stadsbestuur de belangen van onze inwoners in de hulpverleningszone Rivierenland beter behartigt.” besluit gemeenteraadslid Marien.