Lier krijgt openbare schaaktafels in 2022

LIER KRIJGT OPENBARE SCHAAKTAFELS IN 2022

-

Voorstel Vlaams Belang met ruime meerderheid goedgekeurd


02/11/2021

In 2022 zal de stad Lier, op voorstel van Vlaams Belang, openbare schaaktafels plaatsen aan de Pallieterdriehoek.

 

Het Lierse stadsbestuur zal de Pallieterdriehoek, de zone tussen het stadspark en de Gasthuisvest, herinrichten. Dit met de intentie om hier meer een belevingsruimte van te maken.

 

Voor Vlaams Belang het uitgelezen moment om van deze gelegenheid gebruik te maken om openbare schaaktafels te voorzien in onze stad. Gemeenteraadslid Bart Verhoeven agendeerde hiervoor dan ook een voorstel in de gemeenteraadszitting van oktober, dat met een ruime meerderheid werd goedgekeurd. Enkel Groen-Lier&Ko en Hart voor de Burger onthielden zich.

 

Raadslid Verhoeven: “Schaaktafels in de publieke ruimte brengen mensen samen. Ook geïsoleerde mensen kunnen op een laagdrempelige manier andere mensen ontmoeten. Het is bovendien een spel dat door jong en oud gespeeld wordt. In tijden van spelconsoles, PC’s en tablets biedt het een alternatief aan in de buitenlucht, dat bovendien de mentale gezondheid ten goede komt.”

 

Voor de invoering van de openbare schaaktafels is er slechts een beperkte aanpassing nodig in de plannen van de herinrichting van de Pallieterdriehoek. In dit project wordt bovendien ook Werkmaat betrokken, o.a. voor het ontlenen van schaaksets.

 

“In het buitenland zag je het al vaker en heeft het schaakspel een plaats in de publieke ruimte. Zo zijn er in Nederland ondertussen al meer dan 30 steden waar je openbare schaaktafels kan vinden. In België is het aanbod vooralsnog beperkt. Na Schaarbeek, Antwerpen en Mechelen, geven we met dit goedgekeurd voorstel ook in Lier het schaakspel een plaats in de publieke ruimte. En plaatsen we onze stad bovendien mee als trendsetter op de kaart.

Ik ben dan ook enorm tevreden dat dit voorstel een ruime goedkeuring kreeg in de gemeenteraad. En wie een tegenspeler zoekt, mag me altijd uitdagen voor een partijtje schaak onder een stralende zon in het groen” besluit Verhoeven.

 

Bart Verhoeven

Gemeenteraadslid Vlaams Belang Lier - Hooikt