Onleesbare straatnaam- en verkeersborden

ONLEESBARE STRAATNAAM- EN

VERKEERSBORDEN


07/05/2022

Veel Lierenaars en Hooiktenaars is het misschien niet opgevallen, juist omdat ze onze stad goed kennen. Maar wie goed oplet, is het niet ontgaan: veel straatnaam- en verkeersborden worden stilaan onleesbaar.

 

Rasechte Lierse en Vlaams Belang gemeenteraadslid Heidi Van den Bergh had het wel al een tijdje in de mot. Onlangs fietste ze doorheen Lier én Koningshooikt en stelde ze de belabberde staat van de Lierse en vooral Hooiktse straatnaam- en verkeersborden vast. Veel straatnaamborden zijn onleesbaar geworden én van nogal wat verkeersborden is de rode of blauwe kleur vaak helemaal verdwenen.

 

Toeristische waarde

 

Met de moderne al dan niet ingebouwde middelen in onze voertuigen zou men kunnen denken dat de tijd van straatnaamborden voorbij is. Nochtans blijven straatnaamborden van belang voor al diegenen die niet over deze moderne technologie beschikken, maar ook de toeristische waarde van de straatnaamborden is belangrijk. Onder de (verdwenen…) straatnaam staat namelijk ook een vermelding van de herkomst van de straat. Interessante informatie voor de toeristen én voor al wie geïnteresseerd is in de toponymie én de geschiedenis van onze stad.

 

Wat met de aansprakelijkheid?

 

Wat wellicht al eens over het hoofd wordt gezien, is dat inzake de verkeersborden, de aansprakelijkheid van de stad mogelijks in het geding komt. Wat als iemand verkeerd parkeert en een boete ontvangt op basis van onleesbare verkeersborden, of erger nog als er zich een ongeval voordoet? Los van de vorm van de verkeersborden, waarvan men natuurlijk geboden en verboden kan afleiden, zou het niet de eerste keer zijn, dat de aansprakelijkheid van het stadsbestuur wordt aangegrepen in een rechtbank om verhaal te krijgen…

 

Tussenkomst in de gemeenteraad

 

Wat er ook van zij, gemeenteraadslid Heidi Van den Bergh zal hieromtrent tijdens de volgende gemeenteraad alleszins de bevoegde schepen interpelleren. Belangrijk om weten is of het stadsbestuur van de toestand op de hoogte is en welke maatregelen het bestuur treft om ervoor te zorgen dat de borden worden vervangen of hersteld. We houden u uiteraard via dit kanaal op de hoogte van het antwoord van de schepen.

 

JvL