Schepen Rik Verwaest (N-VA) komt zijn belofte niet na

Op 19 oktober heeft fractievoorzitter Olivier Peeters van het Vlaams Belang Lier-Koningshooikt tijdens de gemeenteraad een interpellatie gehouden over een mogelijke naamswijziging van het Kardinaal Mercierplein.  In zijn antwoord ging schepen Rik Verwaest hierin mee en hij beloofde een verdere bespreking in de commissie van de volgende maand om zo een draagvlak te creëren.

Groot was dan ook de verbazing van het Vlaams Belang dat er in de week voor de gemeenteraad  helemaal geen commissie was gepland, maar dat de schepen er een week voordien wel mee naar buiten was gekomen in een uitgebreid persartikel. Het Vlaams Belang stelt dus vast dat de schepen zijn belofte breekt. Het is ook maar de vraag of het in de pers brengen hiervan, zonder dit eerst in een commissie te brengen, voor een beter draagvlak zal zorgen.  

Het Vlaams Belang ijvert reeds vele jaren voor het laten verdwijnen van de vermaledijde naam Kardinaal Mercierplein.   Het voorstel echter om het plein naar Filips en Johanna te heten kan in geen geval op de goedkeuring van het Vlaams Belang rekenen.

In het kader van de nakende naamgeving van de bibliotheek naar aanleiding van 100 jaar ‘Pallieter’ en met verwijzing naar Felix Timmermans, stelt het Vlaams Belang voor om voor het plein de naam Antoon Thiry te gebruiken.  Geboren in 1988 woonde Antoon Thiry van 1898 tot 1908 te Lier. Vervolgens verbleef hij gedurende tien jaar te Gent. Mede dank zij zijn Lierse echtgenote werd zijn werk door de stad Lier en zijn mensen geïnspireerd. Hij debuteerde in 1911 met de, samen met Felix Timmermans, geschreven bundel “Begijnhofsproken”. Tot de dood van de Fé zouden ze vrienden blijven.  In 1918 week Thiry samen met Felix Timmermans uit naar Nederland.  In 1930 keerde hij terug naar België en vestigde zich in Mortsel.

Antoon Thiry werd begraven op het Lierse Kloosterheidekerkhof, in de buurt van de graven van Timmermans en Van der Hallen.

Het Vlaams Belang vraagt dan ook dat er deze keer wel degelijk werk gemaakt wordt van de naamswijziging van het Kardinaal Mercierplein, en er gekozen zal worden voor een naam die samenhangt met Felix Timmermans zodat de nieuwe naam van de bibliotheek en het plein één geheel vormen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...