Vlaams Belang dient klacht in tegen Turkse en Syrische supermarkten Lier

VLAAMS BELANG DIENT KLACHT IN TEGEN TURKSE EN SYRISCHE SUPERMARKTEN IN LIER

10/04/2019

Vlaams Belang dient klacht in tegen Turkse en Syrische supermarkten in LierWoensdag 20 maart brachten enkele Lierse Vlaams Belang gemeenteraadsleden een bezoek aan de Turkse supermarkt Mondial en de Syrische supermarkt Zein (wettelijke naam Nour Al Shaam), beiden gelegen in Lier.


Zowel in supermarkt Mondial, alsook in supermarkt Zein kochten de gemeenteraadsleden van Vlaams Belang Lier-Koningshooikt verschillende voedingswaren die in overtreding zijn met de wet van 24 januari 1977, die zegt dat de verplichte vermeldingen waaraan voorverpakte voedingsmiddelen moeten voldoen, in de taal of talen van het grondgebied waar het product wordt verkocht moeten staan.


Het gaat hier om een uitgebreid assortiment aan producten gaande van een pot choco tot en met flessen Coca-Cola, bedoeld voor de Turkse en/of Syrische markt. Onze mandatarissen beperkten zich ook enkel tot de producten die over de ganse lijn in overtreding zijn, en waar dus geen enkele letter Nederlands op staat. Het werkelijke aantal overtredingen ligt hoogstwaarschijnlijk dan ook vele malen hoger dan wat we er aankochten.


 “ Het ontbreken van ingrediëntenlijsten, bewaarvoorschriften en etikettering van allergenen in de taal waar het product verkocht wordt kan niet enkel voor verwarring zorgen, maar kan bovendien ernstige medische gevolgen hebben bij bv. allergische reacties.” aldus Liers Vlaams Belang voorzitter Bart Verhoeven.


Gezien de ernst van de feiten heeft de Lierse voorzitter dan ook op zaterdag 30 maart klacht ingediend tegen beide zaken bij de FOD economie.


“ Wanneer het gaat over het verspreiden van folders in het Arabisch in Lier kennen de eigenaars van supermarkt Zein de wetgeving zeer goed. Wanneer het gaat om de gezondheid van onze mensen wordt er blijkbaar veel minder belang gehecht aan onze wetgeving.” besluit Verhoeven.


Vlaams Belang Lier-Koningshooikt vraagt aan de FOD economie dan ook om snel de nodige maatregelen te nemen.