Vlaams Belang Lier vraagt invoering digitale tool tegen sluikstort en zwerfvuil

VLAAMS BELANG LIER VRAAGT INVOERING DIGITALE TOOL TEGEN SLUIKSTORT EN ZWERFVUIL

10/12/2020

Om de problematiek tegen het zwerfvuil in Lier-Koningshooikt aan te gaan, pleitte de Lierse Vlaams Belang fractie in de gemeenteraad van november, voor het invoeren van een nieuw meldings- en registratiesysteem.


Ondanks de plannen en acties van het stadsbestuur om Lier-Koningshooikt proper en net te houden, is er tot op heden nog niet veel verbetering zichtbaar wat het sluikstorten en zwerfvuil betreft. Dit vooral bij sluikstort- en zwerfvuilgevoelige plaatsen (o.a. rond de OCT’S in de stad). Gemeenteraadslid Heidi Van den Bergh (Vlaams Belang) diende daarom aan de agenda van de gemeenteraad (november) het voorstel toe om de digitale “Mijn mooie straat”-tool  van Mooimakers in te voeren. Om zo de problemen omtrent sluikstort en zwerfvuil aan te pakken en te verbeteren. Digitale communicatie is vandaag de dag immers meer en meer van toepassing en kan een handig hulpmiddel zijn in de strijd voor een proper Lier.


Gemeenteraadslid Heidi Van den Bergh benadrukte onder meer: “Het gebruik van ‘Mijn mooie straat’ is volledig gratis voor alle partijen die in aanmerking om gebruik te maken van het platform. Het platform is bovendien beschikbaar op elke smartphone, tablet en computer met toegang tot het internet.’


Dit najaar werd er ook een ‘burgermeldpunt’ toegevoegd aan de tool. Alle inwoners kunnen via het meldpunt laten weten waar er zwerfvuil ligt. Ook voor vrijwilligers die deelnemen aan een zwerfvuilactie is het meldpunt interessant. In plaats van de volle zakken vuil mee te sleuren, kunnen ze die op een bepaalde plaats achterlaten en dat melden. De zakken kunnen dan door de stadsdienst opgehaald worden.

Bevoegd schepen van afvalbeleid Ivo Andries (Open VLD), reageerde alvast vrij positief. Vanwege het feit dat voor een gedeelte van de ‘Mijn mooie straat’-tool (meldingen en registratie voor zwerfvuil, sluikstort en voor de opvolging van klachten), de stad momenteel gebruik maakt van een ander platform, werd het voorstel echter verdaagd naar een latere zitting. “De stad vindt het belangrijk om via één meldings- en klachtenloket te kunnen communiceren”, aldus  bevoegd schepen Ivo Andries.


De bevoegde schepen beloofde het voorstel van de Vlaams Belang fractie verder te bespreken met de ICT-dienst van de stad om te bekijken hoe alles in één pakket kan gestoken worden. Gemeenteraadslid Van den Bergh zal de druk alvast op de ketel houden zodat dit, voor de stad kosteloze, hulpmiddel in de strijd voor een proper Lier ook daadwerkelijk het daglicht zal zien.
Nicholas Viekevorst

Redactie VB-Lier

Gemeenteraadslid

Heidi Van den Bergh