Vlaams Belang vraagt openbare schaaktafels bij herinrichting Pallieterdriehoek

VLAAMS BELANG VRAAGT OPENBARE SCHAAKTAFELS BIJ HERINRICHTING PALLIETERDRIEHOEK

23/09/2021

Het Lierse stadsbestuur wil de Pallieterdriehoek, de zone tussen het stadspark en de Gasthuisvest, herinrichten. Dit onder andere met de intentie hier meer een belevingsruimte van te maken. Een initiatief dat we als Vlaams Belang toejuichen.


De herinrichting van de Pallieterdriehoek is, wat Vlaams Belang betreft, ineens het ideale moment om in onze stad ook enkele openbare schaaktafels te voorzien.


Er zijn immers heel wat goede redenen voor het plaatsen van openbare schaaktafels. Zo brengen schaaktafels in de publieke ruimte mensen samen, waarbij ze op een gemoedelijke manier kunnen samenspelen en kennismaken. Geïsoleerde mensen kunnen op een laagdrempelige manier andere mensen ontmoeten. Het is een spel dat door jong en oud gespeeld wordt. Het biedt in tijden van tablets, pc’s en game consoles een alternatief in de buitenlucht, dat ook de mentale gezondheid ten goede komt.

En zien schaken, doet schaken.


In het buitenland heeft het schaakspel al een plaats in de publieke ruimte. De meest gekende zijn wellicht die in New York, Chicago, Riga en Boedapest. Maar ook in Nederland zijn er ondertussen al meer dan 30 steden waar je openbare schaaktafels kan vinden, zoals bijvoorbeeld Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Tilburg. In België is het aanbod vooralsnog beperkt, maar zien we hier ook verandering in komen.


Zo heeft Schaarbeek in 2020 vier schaaktafels geplaatst, heeft de stad Antwerpen een gelijkaardig project aanvaard voor de Dageraadplaats, dit in het kader van haar Burgerbegroting 2020-2021, en staan er sinds vorige maand twee betonnen schaaktafels in de Mechelse Sinte-Mettetuin.


De Vlaams Belang fractie zal via een toegevoegd punt aan de gemeenteraadsagenda van 27 september dan ook de stemming vragen om bij de herinrichting van de Pallieterdriehoek enkele openbare schaaktafels te voorzien.